Skip to main content

Een derde van het totaal aantal vierkante meters lege kantoren (8,7 miljoen m2) kan getransformeerd worden naar gebruik voor woningen (Deloitte, 2015).

Inleiding

Om de leegstand van kantoren terug te dringen zijn echter wel creatieve oplossingen nodig, want niet elk leegstaand kantoor is geschikt voor tijdelijke dan wel permanente functiewijziging. Helaas zijn functiewijzigingen in de praktijk vaak lastig te realiseren. Er kunnen diverse redenen zijn die het proces belemmeren zoals stedenbouwkundige, bouwtechnische, juridische en financiële redenen om maar een paar te noemen. Maar ook hele concrete zoals de staat waarin de installaties in het gebouw verkeren, de noodzakelijke wijziging van het vigerende bestemmingsplan, brandveiligheid en financiële ontwikkelrisico’s.

Brandveiligheid

Als voor het realiseren van de functiewijziging ook nog moet worden verbouwd, gelden de verbouw voorschriften uit het Bouwbesluit. Er worden verschillende eisen gesteld aan de woonbestemming zoals beschikbare vluchtroutes, brandcompartimentering en de brandwerendheid van de constructie. Daarnaast moeten wanden, vloeren en plafonds voldoende brand- en rookwerend zijn. Daarom is een goed functionerende brandwerende constructie nodig, die uitbreiding van brand voorkomt en ervoor zorgt dat de rest van het gebouw veilig ontruimd kan worden.
Wanneer er vanuit de bouwregelgeving eisen zijn gesteld aan de brandwerendheid van een wand, zijn de eisen uit het Bouwbesluit van toepassing. Het bouwbesluit stelt eisen aan de mate waarin een brandwerende wand bestand is tegen branddoorslag (vaak ook aangeduid met WBDBO). Branddoorslag houdt in dat de vlammen niet door de wand mogen slaan. De wand moet dus dicht zijn en mag niet bezwijken.

Brandwerend plaatmateriaal

Voor het afbouwen van een brandwerende wand, kunnen verschillende soorten brandwerende platen worden gebruikt. In Europa maar ook in Nederland wordt steeds vaker bouwmaterialen van brandclassificatie A1 vereist. Magnesiumoxide plaatmateriaal voldoet aan de Europese eisen en is ingedeeld in de klasse A1 (EN 13501-1) en is daarmee geclassificeerd als niet-brandbaar zie (Magnesium Oxide Plaatmateriaal: Ultieme oplossing voor brandveilig bouwen). Magnesiumoxide plaatmateriaal is uitstekend geschikt voor het van compartimenten voorzien van wanden, plafonds en vloeren.

Tip

Met een enkele beplating van 9mm SINH™ boards kunt U, indien correct toegepast in binnenwanden, meer dan 60 minuten brandwerend bereiken, zie testresultaten. Dit is uniek, omdat bij andere soorten brandwerende plaatmaterialen een dikker plaatmateriaal of soms een dubbele beplating nodig is.
Magnesiumoxide plaatmateriaal biedt daarnaast ook andere unieke kenmerken, zoals het gewicht (de helft van vezel cement platen), watervastheid (in tegenstelling tot spaanplaat of gipsplaten), groen bouwen (de CO2-bijdrage is de helft van cement). Dit betekent voor u als opdrachtgever, ontwerper, aannemer of afbouwer een grote tijdswinst en lagere kosten.

 

Blog: Jan Engels

Author Jan Engels

More posts by Jan Engels

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

GermanDutch