Voor het jaar 2050 moeten alle Amsterdamse huizen van het aardgas af. Nieuwbouw in de stad krijgt voortaan geen aansluiting meer op het gasnet. Daarnaast wijst de gemeente in 2017 10 duizend sociale huurwoningen aan waarvan de gasleiding zal worden doorgeknipt.
Aardgas was laatste decennia de belangrijkste energiebron voor Nederlandse huishoudens. Door de aardbevingen in Groningen, de afhankelijkheid van Russisch gas en de klimaatverandering is de energiebron afgelopen jaren snel uit de gratie geraakt. Naar aanleiding van het nationaal energieakkoord besloten veel gemeenten in hun nieuwbouwwijken gasloze huizen te laten neerzetten. Zij blijven op temperatuur met behulp van elektriciteit en met warmte- en koudeopslag.
Nieuw aan het Amsterdamse plan is vooral dat bestaande gebouwen op grote schaal van de fossiele brandstof af gehaald worden. Wethouder Choho ziet dat ombouwproject als een experiment om te kijken wat er nodig is voor de ‘energietransitie’ die in het energieakkoord staat omschreven. “Zij hebben visies, wij doen het gewoon.”
Lees HIER het gehele artikel van de Volkskrant verder.
Onze nieuwste productinnovatie
Onlangs waren wij als Withindia BV nog op TV met een item over onze recente productinnovatie bij LifestyleExperience op RTL4 en RTL5. Met de klimaattegel, een combinatie van magnesiumoxide bouwmateriaal plus een afgiftesysteem van leidingen. Vergelijk het voor het gemak even met een soort vloerverwarming, maar dan innovatiever, groener en makkelijker toe te passen. Het gaat om een oplossing voor het verwarmen van binnenruimtes die handig inspringt op de ontwikkeling om van aardgas over te gaan naar ‘all-electric’. Het lijkt erop dat de eerste gemeente in Nederland een slimme en logische stap heeft gezet om duurzamer te zijn en zich hiermee te committeren aan de klimaatdoelstellingen. Goed voorbeeld doet volgen!
Welke grote gemeente in Nederland volgt als aardgasloze stad?
Bron: de Volkskrant, Tjerk Gualtherie van Weezel