De NOS opende gisteravond met het Acht Uur Journaal met een bericht over de kabinetsplannen omtrent de klimaatdoelen energietransitie. We zuller er echt aan moeten geloven. Het gas gaat eruit, auto’s moeten niet langer op benzine, lpg of diesel rijden, maar op elektriciteit en er zal duurzamer gebouwd moeten worden.
Is dit nou werkelijk zo erg? Door de eeuwen heen hebben we vaker te maken gehad met energietransitie en dat is toen ook allemaal goed gegaan toch?
Om je een beter beeld te geven van dit onderwerp licht ik hieronder het artikel van de NOS toe.
‘Stap op natuurlijke momenten over op duurzame alternatieven’
Woon je in een rijtjeshuis uit de jaren 30? Met een oude cv-ketel en kook je op gas? Hoe moet je dan zorgen dat je voldoet aan de nieuwe plannen van minister Kamp, waarbij over dertig jaar alle huizen verwarmd worden met restwarmte en er gekookt wordt op elektriciteit?
“Dan moet je nu na gaan denken over alternatieven. Alternatieven van benzine, verwarming en gas”, zeggen onderzoeker Benno Schepers van CE Delft en adviseur over duurzame ontwikkeling Frans de Haas. Zij geven tips over duurzame ontwikkeling aan verslaggever Henrik-Willem Hofs.
Moet je binnenkort het dak vervangen? Ga dan meteen isoleren en plaats een aantal zonnepanelen. Een nieuwe auto kopen? Misschien geen benzine-auto meer aangezien er een kans is dat over een paar jaar deze auto’s minder waard worden als elektrische auto’s het nieuwe straatbeeld vullen. Een nieuwe cv-ketel? Beter meteen even nadenken over een andere duurzame energiebron.
Lees hier het hele artikel >> van de NOS.
Duurzame- en innovatieve bouwmaterialen
Hoe kun je als ontwikkelaar van innovatieve en duurzame bouwmaterialen bijdragen aan een klimaatneutraal Nederland en daarmee een betere wereld. In de uitzending van LifestyleXperience op RTL 4 en RTL 5 hebben wij onze nieuwste ontwikkelingen getoond omtrent onze nieuwe productinnovatie: de klimaattegel. Een duurzaam bouwmateriaal (gebaseerd op magnesiumoxide plaatmateriaal) gecombineerd met een toegiftesysteem.
klimaatdoelstelling voor 2050
Allereerst juich ik het toe dat er eindelijk schot in dit onderwerp zit in Den Haag. Minister Kamp heeft zijn toekomstvisie gegeven.
Met name in de bouwwereld moeten er stappen gemaakt worden. Vorige week las ik een interessant artikel over innovatie in de bouw, of juist het gebrek daaraan.
Daarnaast vond ik het jammer dat het NOS Acht Uur Journaal te kritisch was over de haalbaarheid van de plannen.
Daarop inhakend is mijn stelling: “Het kabinet is niet ambitieus genoeg met de plannen om de klimaatdoelen energietransitie uit het akkoord van Parijs te behalen.”
Zijn de klimaatdoelen energietransitie van het kabinet haalbaar?