De strenge regels voor de brandveiligheid van gebouwen zijn duidelijk. Brandveiligheid voor bouwwerken en met name in de utiliteitsbouw is een MUST. Dit betekent echter niet dat dit een beperking oplevert voor eigen interpretaties van opdrachtgevers, architecten en aannemers. Hoe brandveiligheid te bereiken is, hangt af van de genomen brandveiligheidsmaatregelen. Dit spectrum loopt van ontwerp- tot en met gebruiksfase. Deze maatregelen bewijzen echter enkel hun waarde in onderlinge samenhang.
U bent vast wel bekend met bouwmateriaal dat het mogelijk maakt om de ontwikkeling van een brand te vertragen, oftewel: passieve brandveiligheid. Maar hoe kunt u bij nieuwbouw- en renovatieprojecten rekening houden met de brandveiligheid en welke rol speelt de keuze voor het materiaal hierbij?
Animatie: een introductie (bron: YouTube, Brandveilig Bouwen Nederland)
Bouwkundige brandpreventie en
de toepassing van brandveilige bouwmaterialen.
Door de stijgende vraag naar deze materialen komen er steeds vaker nieuwe en verbeterde brandwerende materialen beschikbaar op de markt. Bovendien worden de eisen die op het gebied van brandveiligheid aan gebouwen worden gesteld steeds strenger. Het gaat immers om onze veiligheid. Bouwproducten die in de Nederlandse bouw worden toegepast moeten ten minste voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit wordt er verwezen naar de Nederlandse brandklassering voor materiaalgedrag bij brand o.a. naar NEN 6064.
Echter sinds enkele jaren mogen ook de producten toegepast worden die voldoen aan de Europese klasseringsnorm NEN-EN 13501-1. De Europese classificering werd ingevoerd via het besluit van de Commissie (2000/147/EG) met het doel om een gezamenlijk platform te creëren voor brandveiligheid van gebouwen.
Passieve brandveiligheid
We onderscheiden vijf verschillende productgroepen binnen passieve brandveiligheid:
• Brandwerende industriële branddeuren
• Brandwerende voetgangersdeuren, vliesgevels en glas
• Brandvertragers voor hout en andere plaatmaterialen
• Brandwerende doorvoeringen
• Brandwerende constructies
Magnesiumoxide plaatmateriaal
Ieder bouwmateriaal heeft zijn eigen brandwerende eigenschappen. In de categorie brandwerende constructies valt magnesiumoxide plaatmateriaal. (Uiteraard kunnen deze platen ook worden toegepast in brandwerende deuren, maar daar zullen wij een ander artikel aan toewijden) Het is een relatief nieuw materiaalsoort in Nederland en ook in Europa. Ook wordt het wel kortweg MgO genoemd. Het materiaal kent vele unieke eigenschappen en één daarvan is dat het onbrandbaar is. Het gaat om specifiek te zijn om de Europese brandklasse A1 van materialen, de hoogst haalbare categorie. (volgens European Standard EN 13501-1)
Magnesiumoxide behoort tot de Euroklasse A1
Animatie: MgO plaatmateriaal wordt op de proef gesteld tijdens een brandtest
Duurzaamheid
MagOXX Board platen zijn bovendien naast hun brandwerende eigenschap 100 procent duurzaam. Een vergelijking: de carbon footprint, of de ecologische voetafdruk is minimaal de helft kleiner dan dat van cement. Onderzoek van TNO heeft dit voor ons aangetoond. Het materiaal is tevens voor 100% te recyclen en daarmee is cradle-to-cradle mogelijk. De platen zijn overigens stootvast en vormvast. Ontdek alle voordelen van dit stootvaste, duurzame en ook onbrandbare bouwmateriaal.
Wenst u de gehele MgO infographic te ontvangen?
Vraag hem aan via onderstaand contactformulier!
Hoe bespaar je op materiaal en zorg je tegelijk voor een optimale brandwerendheid?
Omdat MagOXX Board platen volledig onbrandbaar zijn is er vergeleken met andere bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld gipsplaat, relatief minder dik plaatmateriaal benodigd voor het bereiken van eenzelfde brandwerendheid.
MagOXX Board platen beschikken over CE-markering
In de categorie brandwerende constructies kunnen we aan de hand van onderstaand voorbeeld een brandvertragende constructie garanderen. Het gaat hier om een scheidingswand (houtskelet) bekleed met aan weerszijden 9mm MagOXX Board en binnenin steenwolisolatie. Deze constructie geeft een brandwerendheid van maar liefst 90 minuten!* Dit betekent dat er vier belangrijke voordelen in één klap bereikt worden, een primeur!
*Bij correcte toepassing zoals te zien is op bovenstaande afbeelding
• Men bespaart op materiaalgebruik en zo ook op kosten door minder dik plaatmateriaal;
• Men voldoet aan de brandvoorschriften;
• Het werken, bewerken en afwerken van het materiaal bespaart tijd, dus arbeidsuren en dus geld;
• Men bouwt duurzaam en draagt zo bij aan een verlaging van de CO2-uitstoot.
Brandwerend bekleden van staalconstructies
Wereldwijd gezien wordt de magnesiumoxide plaat al toegepast voor het brandwerend bekleden of betimmeren van staalconstructies. Reden voor het toepassen voor dit plaatmateriaal zijn het gemak waarmee de platen te bewerken zijn, het relatief lage gewicht, de dampopen structuur en dat bacteriën en schimmelvorming in het materiaal geen kans krijgen.
stalen (draag)constructies
U ziet dat MagOXX Board dankzij zijn brandwerendheid optimaal ingezet kan worden voor het brandveilig maken van gebouwen en constructies.
Bent u benieuwd hoe wij u bij uw project kunnen ondersteunen of wilt u vrijblijvend advies op het gebied van passieve brandveiligheid? Neem contact met ons op middels onderstaand contactformulier of bel ons tijdens kantooruren op +31 88-3748400.