Skip to main content

SINH Building Solutions (voorheen Withindia), ontwikkelaar en leverancier van innovatieve en duurzame magnesiumoxide bouwoplossingen, heeft anderhalf jaar gewerkt aan het bereiken van CE-Certificatie voor zijn kernproduct.
Wellicht is je eerste reactie: wat duurt dat lang! Kan dat niet korter?

Maar ik ben bang dat je toch met dit soort termijnen moet rekenen als je een nieuw bouwmateriaal op de Europese markt wil introduceren en zeker als je ook actief bent met de andere lopende bedrijfsactiviteiten.
Ik wil jullie daarom stapsgewijs meenemen door “mijn journey”.

Stap 1: De basis

Allereerst, alles start met de oriëntatie van welk product je op de markt wil zetten en met welke Europese normen je rekening moet houden. Voor ons is dit product: SINH™ board
De basis voor onze CE-certificatie zijn de documenten ETAG 18-1 (type 2, brandwerende producten voor verticale wanden) en ETAG  18-4 (type Z2, gebruik voor binnen).

sinh-board_tapered_logo_branded

Stap 2: European Assessment Document

De tweede stap was voor ons het ontwikkelen van een European Assessment Document (EAD). Dit proces is gestart per augustus 2015 en afgerond in mei 2016. Om het EAD-document te maken zijn meer dan 70 testen gedaan in diverse laboratoria. De resultaten van de testen zijn opgetekend in het EAD.

Stap 3: Audits, Factory Production Control

De derde stap was Factory Production Control (FPC) door KIWA bij onze Chinese partner. Daartoe werd in juni een eerste Audit uitgevoerd. Helaas bleek niet alles direct in orde en is een opvolgingsaudit noodzakelijk gebleken.
De opvolgingsaudit is uitgevoerd via Skypeverbinding. Dat is nieuw. Via de live-verbinding is de gehele productielijn vanaf grondstof tot eindproduct doorlopen. Deze praktijk heeft laten zien dat een ‘Skype’ Audit prima kan functioneren, mits aan de randvoorwaarden (zoals een fysiek bezoek op de productielocatie) wordt voldaan.
Door alle betrokkenen is in dit kader constructief gewerkt aan het eindresultaat, waarbij positief advies voor certificatie kon worden afgegeven. Hierin heeft de open houding van KIWA ten aanzien van het gebruik van moderne communicatietechnieken bij het uitvoeren van de Audit enorm bijgedragen om dit resultaat op redelijk korte termijn te bereiken.

Stap 4: CE-certificatie

Onze organisatie heeft het CE-certificaat inclusief DOP (Declaration of Performance) op 1 oktober 2016 van KIWA ontvangen. Een ware prestatie!

ce-markering-europa

Ten slotte: mijn ervaring

Voor ons is het proces van het bereiken van het CE-certificaat een proces van bloed, zweet en tranen geweest. Het hele traject heeft vooral lang geduurd en veel geld gekost.

Maar waarom kan ik je dit proces toch aanraden?
Niet alleen omdat je wil voldoen aan de wet, maar ook omdat het doorlopen van dit traject uiteindelijk de productkwaliteit evenals de consistentie in kwaliteit verhoogt. Je wordt namelijk gedwongen om tot werkinstructieniveau af te dalen en al deze stappen te beschrijven in je nieuwe kwaliteitssysteem.

Je zult nu wel denken: wanneer het CE-Ceritificaat eenmaal binnen is, je achterover kunt leunen… Juist geldt het tegendeel, je committeert je aan de hoge producteisen en het proces om dat te bereiken.

Als ik er persoonlijk op terugkijk en ik eerlijk ben, is dit traject niet helemaal mijn hobby geweest. Het is daarentegen wel erg nuttig en essentieel voor het uiteindelijke resultaat voor ons bedrijf! Wij gaan namelijk voor het beste resultaat en dat uit zich in de kwaliteit van onze producten evenals de consistentie ervan.

Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. Kun jij iets vertellen over jullie ervaringen? Of heb je zelf nog vragen? Laat het ons weten!

 

Opinie: Jan Engels, directeur Withindia Building Solutions.

Author Jan Engels

More posts by Jan Engels

Leave a Reply

GermanDutch